D’altres –molts joves sobretot– s’enlluernen amb la tecnologia, queden simplement absorbits per les seves xarxes socials, les seves fotos, les seves llistes de cançons… captius «dins de la caixa», sense memòria històrica i sense consciència del seu poble, apàtrides i sense destí, carn de canó per a la construcció d’un nou món més desigual i amb més pàries per descartar que mai. Entre els uns i els altres, el vigia d’aquesta Agenda urgeix tothom a prendre’s seriosament aquesta revolució inèdita en la història del món. Potser tampoc hem tingut mai tanta informació com ara sobre el que se’ns tira al damunt… Mai tampoc hem tingut tantes formes de comunicar-nos, d’organitzar-nos, de fer potents els nostres moviments socials, d’unifi car la nostra veu i de fer-la sentir mundialment…

És l’hora de l’acció, de l’acció coordinada, del sentit crític, de possibilitats tecnològiques inèdites al nostre abast, com mai abans! Sempre, d’alguna manera, la propera batalla és la batalla defi nitiva… i no hi ha batalla més perduda que la que no s’arriba a entomar… No podem faltar a aquesta cita, que bé podria resultar en una victòria decisiva. És una hora nova, i la nostra força és on sempre ha estat, en la força de la raó, lliure ja d’haver d’enfrontar-se a la raó de la força.

Potser el món està en un moment òptim de capacitat de consciència per poder ser convençut. Ja som 2.500 milions de persones les que estem connectades a la xarxa telemàtica mundial, com una xarxa neuronal de superconsciència de la Humanitat, en la que tothom pot participar, sense que ningú pugui fer callar la nostra veu. És la primera vegada que tenim aital infraestructura a punt, i creixent. Quan assolirem el punt de massa crítica que introdueixi la inflexió de consciència que necessitem?

No pot ser ara, en el si d’aquesta Revolució que sobretot és de software? Ara sí que ja és l’hora d’empènyer aquest govern mundial que fa temps que venim reclamant; l’hora d’apel·lar a la nova consciència mundial per reclamar una distribució justa, equitativa, dels avantatges de la tecnologia, prohibint ja la seva apropiació
privada; ja és tècnicament possible una democràcia real, no pas simplement de vot representatiu periòdic; ja és possible implantar la biocràcia planetària i posar fi a la dictadura dels drets humans antropocèntrics per damunt de la Comunitat de la Vida. Són Utopies, que només fa unes dècades eren somnis encara irrealitzables, però és la primera ocasió en què tenim mitjans tecnològics per fer que aquests somnis caiguin pel seu propi pes, com una fruita madura d’una acumulació de desitjos, de lluites i de consciència creixent.

No tenim pas cap bola de cristall, ni nosaltres podem fer servir algoritmes…; però creiem que no es tracta de només «defensar-se» contra la tecnologia… sinó d’anar al seu abordatge, pujar-hi a sobre, fins on cadascú pugui, i des de dins trobar aliats i xarxes per crear allò que només per dins serà possible inventar: la Nova Societat.

El futur és dels atrevits i dels optimistes… Com va dir Isaïes, s’està obrint davant nostre el camí per a una «nova gesta, que ja comença a despuntar. No us n’adoneu?» (43,19). Un nou Kairós, per bé o per mal, també depèn de nosaltres. Atenció: a l’abordatge! Pugem a la Revolució 4.0, per revertir-la.


               
JOSÉ MARÍA VIGIL  I
PERE CASALDÀLIGA